IMG_5246-1024x768

De Ommuurde Tuin ligt in de Historische Moestuin van koning Willem III op Landgoed Oranje Nassau’s Oord in het Renkums beekdal. Het wordt omsloten door een prachtige muur; robuust en authentiek. De geschiedenis van de afgelopen eeuw is af te lezen aan scheuren en reparaties. Sinds 1999 is de tuin een productief biologisch tuinbouwbedrijf. Eigenaresse Esther Kuiler licht toe: “Onze passie ligt bij het kweken en bereiden van groenten vol smaken, geuren en kleuren. We proberen ieder jaar weer andere oude en nieuwe soorten uit en telen ruim 150 verschillende groenten en kruiden in historische, moderne en wilde soorten”.

De tuinwinkel is woensdag en zaterdag gevuld met de oogst van het seizoen. Zo gevarieerd dat er altijd wel wat nieuws te ontdekken is. Naast groenten, fruit en kruiden zijn er ook kookboeken, kookpotten, kruidenplantjes of honing te vinden. De winkel ligt aan het terras en heeft een prachtig uitzicht over de tuin. “Op het terras kun je genieten van lekkere koffie of kruidenthee en van zelfgemaakte baksels met groenten, fruit en kruiden uit de tuin. Een soepje met een snee landbrood of een overheerlijk taartje. Voor veel mensen is onze tuin een heerlijk uitje”, vertelt Kuiler.

Bokashi

Op het grote terrein ligt ook een Bokashihoop. Deze wordt ongeveer elke twee weken aangevuld met nieuwe resten die vrijkomen van de tuin. Zo wordt de hoop steeds langer. “Vorig jaar heb ik voor het eerst geëxperimenteerd met Bokashi. De bodem hier is al in goede balans doordat we al zo’n 14 jaar biologisch tuinieren, met Bokashi wilde ik kijken wat dit nog meer kan doen. Ook vind ik het een goede manier om al mijn resten op eigen land weer te gebruiken. Ik zie toch wat anders met de bodem gebeuren. Er is bijvoorbeeld minder onkruiddruk op de bedden waar ik Bokashi heb aangebracht. Dat is echt tijdswinst”, concludeert Kuiler. “Ook worden de stukken land waar jarenlang gras heeft gegroeid makkelijke bewerkbaar, de grond is losser. We krijgen er steeds meer handigheid in om de Microferm, klei en kalk door de resten te mengen en weer luchtdicht af te sluiten. We hebben naast zwart plastic nog een sterk doek eroverheen om schade door vogels te weren. Dat werkt goed.”

Omdat er Esther Kuiler regelmatig vragen krijgt over Bokashi besloot ze ook de Bokashi-keukenemmers aan te bieden. “Een aantal bezoekers vind het erg interessant en zo hoop ik wat extra’s te kunnen bieden.”

Bezoek ook deze prachtige plek! Zaterdag 24 september is er een Oogstfeest en open dag.

Meer informatie op De Ommuurde Tuin, Kortenburg, Renkum

IMG_5270-1024x768

Bron: https://www.emnatuurlijkactief.nl/ommuurde-tuin-verwerkt-eigen-resten-tot-bokashi/