Veelgestelde vragen: Essentiële oliën

Vraag: Waarom zijn jullie goedkoper en beter dan andere merken? Hoe kan dat?

Antwoord: Wij zijn goedkoper omdat wij tussenhandel hebben uitgesloten en niet aan reclame en marketing doen. Tussenhandel maakt een product minimaal 50% duurder en reclame en marketing nog eens 30%, waardoor het consumenten product uitkomt op tweemaal (150+30%=195%) zo duur als een eenzelfde product zonder tussenhandel en marketing. De consument krijgt met onze producten tweemaal zoveel waarde. Bijvoorbeeld, onze kwaliteit Zachte Lavendel is bij ons € 9,95 voor 5 ml maar zou bij een ander merk € 19,95 kosten voor 5 ml. 
Wij zijn beter omdat wij onze geur producten ontwikkelen met onze neus en nooit voor compromissen kiezen. Wij maken de mooiste geur producten waarbij de prijs van de ingrediënten geen bepalende factor is. Dat wil zeggen dat wij nooit een olie verdunnen om het goedkoper te maken of een lagere kwaliteit olie gebruiken omdat die het product goedkoper zullen maken.
De beste test is echter onze olie vergelijken met het andere merk. Vrouwen ruiken meestal direct het kwaliteitsverschil. Mannen kunnen dat ook maar zijn niet altijd voldoende getraind in verschillen ruiken.

Vraag: Maar daar wordt toch op gecontroleerd? Mag dat wel verdunnen en dergelijke?

Antwoord: In het kort: daar wordt niet op gecontroleerd en ja, dat mag en je hoeft het niet op het etiket te zetten als je verdunt met andersoortige oliën! Dit komt omdat essentiële oliën niet gezien worden als voedingsproduct of als gevaar voor de volksgezondheid.
Ter zijde: het idee dat alle voedingsproducten gecontroleerd worden is een sprookje. De verantwoordelijkheid van controle ligt bij de producent en de controle van overheidsinstanties gebeurt alleen na signalen uit de markt.

Vraag: Waarom geven andere merken oliën soms wel aan dat hun oliën inwendig en bij massages gebruikt kunnen worden en jullie oliën niet?

Antwoord: Voor het inwendig en uitwendig gebruik van essentiële oliën is specialistische kennis nodig. De hoeveelheid en verdunning zijn uitermate belangrijk en noodzakelijk en bepalend of een olie veilig is bij een bedoeld gebruik. Consumenten lezen de teksten op verpakkingen en brochures vaak slecht of nauwelijks. Zodra een consument ziet dat gebruik op de huid mag, wordt vaak niet verder gelezen naar de waarschuwingen en de beperkingen bij gebruik. Wij als de Moeder’s Geuren willen hierin geen risico nemen en adviseren de essentiële olie niet op de huid te gebruiken. Een consument met verstand van zaken weet dat het wel kan, mits de nodige voorzorgsmaatregelen in ogenschouw worden genomen, zoals voldoende mate van verdunning. Er zijn ook essentiële oliën zoals Kaneel die voldoende verdund in voeding gebruikt kunnen worden, maar op de huid ook verdund een rode uitslag zullen geven. Dit soort informatie en specifieke informatie is op vele plaatsen op het internet te vinden. 
Wij weten dat het niet goed is voor de verkoop maar wij kiezen toch voor de bescherming van de consument.

Vraag: Bestaat er verschil in sterkte tussen essentiële oliën van verschillende merken en waar komen de soms grote prijsverschillen vandaan?

Antwoord: Er is altijd wel verschil in kwaliteit tussen oliën en dat kan de indruk geven dat er ook een verschil in sterkte is. Een lage kwaliteit olie is altijd grof van geur en daardoor ook sterker. Des te hoger de kwaliteit of graad des te zachter en verfijnder wordt de geur en des te meer nuances je kunt ruiken.
Prijsverschillen ontstaan, naast de eerder genoemde tussenhandel en reclame en marketing budgetten die de consumenten prijs al gauw kunnen verdubbelen, door de kwaliteit of graad van de essentiële olie. Een lage kwaliteit (graad) Lavendel olie kan 10 maal zo weinig kosten t.o.v. een hoge kwaliteit. Je kunt het vergelijken met hoe wijnkwaliteit aangemerkt wordt.
Je kunt ook lagere prijzen krijgen door een hoge kwaliteit te mengen met een mindere kwaliteit of de essentiële olie vermengen met een goedkope synthetische variant of verdunnen met een reukloze chemische olie. Je kunt het ook allemaal tegelijk doen :-).
Onze essentiële oliën zijn natuurlijk en eerlijk, dus nooit verdund of met iets aangelengd. Wij gebruiken onze neus om de beste kwaliteit te kiezen en daarom is ons advies: Laat je neus steeds beslissen wat het lekkerst ruikt!