Oplossing 6: Van Europees leger naar Wereld(vredes)leger

– tijd voor vrede, wereldvrede –

De tijd dat we een leger nodig hadden om met onze buurlanden te vechten ligt – met de komst van de Europese Unie – ver achter ons, misschien niet zover qua tijd, maar wel in gevoel.

Een Europees leger ligt voor de hand. Grote besparingen, grotere slagkracht, meer efficiëntie en de mogelijkheid van snelle interventies.

Waarom zouden we het niet doen? Oude ideeën, oude instellingen, het conservatieve geloof – ‘al het oude is beter en vooruitgang is slecht, we moeten terug in de tijd toen alles beter was’ – dat de toekomst ontkent en blind wil zijn voor vooruitgang?

‘It is staring you in the face!’ – ‘nee hoor, ik heb geen gezicht.’

We besparen liever op onderwijs, op zorg, dan op ons leger, onze defensie? ‘Waar blijft onze eer zonder leger’, horen we ze al zeggen. Met een Europees leger kan 70% of meer op defensie bespaard worden. Je deelt immers alles waardoor de kosten dramatisch dalen. In plaats van 30 legers één leger moet heel veel in de uitgaven schelen, toch? Hebben we aan dat ene vliegtuig genoeg misschien.

Zo’n gezamenlijk leger kan bovendien veel effectiever gebruikt worden bij interventies, bij vredesmissies, want het moet altijd klaar staan – paraat heet dat. Alleen maar voordelen en slechts één vijand – mannenlogica. Of misschien ook dat verlangen?

Een Europees leger kan de opstap zijn naar een Wereldleger, een Wereldvredesleger. Landen kunnen lid worden en een bijdrage leveren in mannen, materieel of alleen financieel. Door lid te worden leg je vast dat je als land het principe van oorlog of oorlogsconflict met een ander land, afzweert. In ruil krijg je als land de onvoorwaardelijke steun en bescherming van het Wereldleger. Hoe klein je land ook is, als je lid van het Wereldleger bent, kun je niet meer aangevallen worden. Een aanvallend land staat automatisch tegenover het Wereldleger.

De besparingen voor deelnemende landen worden groter des te meer landen lid worden.

Een Wereldleger zal de sfeer op aarde veranderen. Het is het sterkste argument om conflicten in vrede op te lossen. Uiteindelijk zal een succesvol Wereldleger het laatste leger op aarde kunnen worden.

Het idee van een Internationaal Wereldleger werd in 1994 gepresenteerd in het rapport van de International Commission on Peace and Food (ICPF) ‘Uncommon Opportunities – An Agenda for Peace and Equitable Development’ aan de Verenigde Naties*.

Wij, aspirant ware vrouwen, vragen alle aspirant ware mannen het idee van een Europees Leger en een Wereldvredeslager actief te steunen en te verspreiden. Wij willen dat Nederland ook hierin een gidsland wordt.

Laten we de miljarden besparingen besteden aan innovatie en onderwijs wat onze toekomst vorm kan geven in plaats van te besteden aan militaire spullen die niets produceren, verouderen en nooit iets zullen opleveren.

Laten we ons niet laten leiden door raadgever angst. Laten we investeren in een toekomst die geweld heeft uitgebannen.

* Het Engelse rapport is te lezen en gratis te downloaden via www.moedersgeuren.nl