Oplossing 5: Het Potjessysteem

– nooit meer geld tekort –

Het aantal gezinnen dat in financiële problemen terecht komt, stijgt schrikbarend (> 2 miljoen). Een schot voor open doel natuurlijk voor de eenvoud in oplossingen van ware vrouwen.

Het verhaal van Henriëtte met het potjessysteem is al van lang geleden. Zij stond vrijwel de gehele maand rood, standaard. ‘Het was normaal dat het salaris eind van de maand, maar net toereikend was om de opgelopen achterstand van de vorige maand weer op nul te krijgen; maar ja, dan moest je nog een maand…’ Met het potjessysteem wist ze in 14 maanden 20.000 gulden minder uit te geven, terwijl haar vriend niet opgemerkt had dat er bespaard werd.

Het verhaal van Hyacintha is niet veel anders. Altijd rood staan was normaal. Met het potjessysteem was ze binnen 2 maanden uit het rood, en blijvend in de zwarte cijfers.

Het mooiste voorbeeld is echter van Dinie. Ze had een zeer liefhebbende man die zijn gezin alles gaf. De schuld van zijn bedrijf was daardoor zo hoog opgelopen dat faillissement onafwendbaar was. Ze kwamen in de schuldsanering terecht en in plaats van duizenden euro’s per maand moest het gezin met twee opgroeiende kinderen, het doen met € 1170,-.

Huur, GEB, school, eten, sport, schulden – ja zelfs schulden – alles moest ervan betaald worden. Henriëtte zei: ‘Ik kan je helpen met het potjessysteem waardoor je toch genoeg zult hebben aan 1170 euro per maand.’

Dinie hield zich voorbeeldig aan de regels van het potjes-systeem; een absolute vereiste om het succesvol te laten zijn. Zij heeft nooit, zelfs niet eenmaal, de regel overtreden dat je benodigd geld nooit uit een ander potje mag halen.

Met het absolute vertrouwen dat het zou lukken heeft ze haar gezin door een – van buitenaf gezien – onmogelijke situatie geloodst, met compleet succes, want er was altijd voor alles geld en zelfs de schulden werden afbetaald.

Er gebeurt namelijk iets bijzonders als je het perfect doet. Het is alsof de harmonie die je daarmee creëert andere goede dingen aan trekt. Opeens krijg je geld terug waar je het niet van verwachtte, opeens komt iemand je helpen met een goede 2de hands machine, opeens mag je mee op vakantie. Harmonie trekt harmonie aan.

Hoe werkt het potjes systeem? Het is de eenvoud zelve !

Je maakt een aantal potjes voor de vaste lasten, zoals huur of hypotheek, GEB, gemeentebelastingen, verzekeringen, abonnementen, zakgeld etc. en elke maand stop je het benodigde bedrag in het desbetreffende potje. Bij een jaarabonnement van € 60 stop je elke maand € 5 in het abonnementen potje.

Je haalt het er uit als je moet betalen of het wordt automatisch van je rekening afgehaald. Er is niets ingewikkelds aan. Vervolgens maak je potjes voor de variabele uitgaven zoals eten, kleding, benzine, cadeautjes, bloemen, speelgoed, huishoudelijke dingen, huishoudelijke apparaten, onderhoud, vakantie etc.

Alle variabele potjes vul je met geschatte bedragen.

En als laatste maak je een potje Sparen waarin je tussen de 5% en 10% van je inkomen stopt.

Als alle potjes gevuld zijn, kijk je of je geld tekort komt en als dat zo is, dan ga je de bedragen van potjes verlagen totdat het hele inkomen zo goed mogelijk verdeeld lijkt.

Na een maandje proefdraaien kun je de bedragen nog een keer aanpassen, hier wat meer, daar wat minder.

En dan gaan we van start. We hoeven ons slechts aan één regel te houden: als een potje leeg is, dan mag er geen geld uit een ander potje gehaald worden. Op=Op en je zult tot de volgende maand moeten wachten voor je weer iets uit dat potje kan halen.

In principe kun je zo nooit teveel geld uitgeven en spaar je bovendien. Een potje met een overschot kun je aan het einde van de maand aan het Sparenpotje doneren of je laat het in het potje zitten om in het potje zelf te sparen (voor grote uitgaven bijvoorbeeld).

Het vraagt een ijzeren discipline maar het zorgt er wel voor dat je nooit meer geld tekort hebt of dat je teveel geld uitgeeft. Geen geldzorgen meer. Samen met de controle die je hebt, is het een bron voor veel geluk.

Het potjessysteem is een gelukmaker.