Een natuurlijk zwembad met EM

Wil je een natuurlijk systeem om de kwaliteit van het zwemwater op peil te houden? Met EM kun je de microbiologie in het water richting geven om zo een goede balans te creëren in het zwembad. Belangrijk is om het water goed te observeren op geur, kleur en helderheid. De groei van micro-organismen wordt onder meer bevorderd door een hoge buitentemperatuur. Sturing met EM op warme dagen verdient dus iets meer aandacht.

Wat heb je nodig?

Keramiek pijpjes
Bij kleine zwembaden of een jacuzzi wordt 1 kg EM Keramiek (grijze pijpjes) op 1000 liter (1 m³) water geadviseerd.
Bij grotere watervolumes wordt er gewerkt met minimaal 500 gram EM Keramiek bij 10 m3.
De pijpjes kunnen aan een touw gerijgd worden en vervolgens aan de zijkant van het zwembad geplaatst worden, zodat ze een groot oppervalk water bestrijken.

Bij een zandfilter, plaatst u de de keramiek in de filterbehuizing boven op het zand (keramiekpijpjes in het zakje laten). Bij grote zwembaden kan het zijn dat er onvoldoende ruimte boven in het filterhuis is om de keramiek te plaatsen. In een dergelijke situatie is het raadzamer een EM- keramiek waterverbeteraar tussen het pompsysteem te plaatsen.

EM-Actief (Microferm of Wipe&Clean)
U kunt Microferm of Wipe&Clean gebruiken. Microferm is donkerder van kleur, waardoor uw zwembad ook donkerder van kleur kan worden.
Bij zwembaden is de temperatuur erg van invloed op de gezondheid van de vijver. Bij temperaturen boven de 25 graden en bij onweer kan de balans heel snel omslaan en adviseren we om vaker EM toe te voegen.

Dosering
De startdosering is 1 liter EM-Actief per 1000 – 4000 (1-4 m³) liter water. Gedoseerd toevoegen. De onderhoudsdosering is vervolgens afhankelijk van de buitentemperatuur:
–        < 10 °C : 1 liter EM-Actief per 10 m³ per 2 maanden
–        10 tot 15 °C : 1 liter EM-Actief per 10 m³ per maand
–        15 tot 25 °C : 1 liter EM-Actief per 10 m³ elke tweede week
–        Bij nog hogere temperaturen kan het zelfs raadzaam zijn om 1 liter per 10 m³ per week te gaan doseren.

Bij gebruik van het EM-systeem in zwembaden mag je niet verwachten dezelfde helder ‘blauwe’ kleur van het zwembad te krijgen als bij het gebruik van chloor. Het water blijft echter wel fris en door de bacteriën min of meer zelfreinigend. Water zonder chloor en met EM voelt ook een stuk beter en fijner aan de huid.
Bij een natuurlijk onderhouden systeem kan er aan de wanden algengroei ontstaan. Dit is eenvoudig te reinigen met de hand of met een zwembadstofzuiger.
Ook kun je Zeeschelpenkalk bij het filter toevoegen. Het water wordt er doorheen geleid en bevordert de helderheid van het water.
De verschillende filtersystemen, de ligging van het zwembad en de hoeveelheid organisch materiaal dat door gebruik in het water terecht komt kunnen invloed hebben op de behandeling met EM. Blijf goed observeren en pas de doseringen aan.